Waarom kiezen voor fairtrade?

 

Regelmatig krijg ik de vraag; wat is dat eigenlijk fairtrade?

Waarom zou je eigenlijk fairtrade kopen?

Nou, er zijn een paar goede redenen die ik in het kort ga proberen uit te leggen.

 

Eerlijke prijzen voor de makers:

Fairtrade zorgt ervoor dat de mensen in ontwikkelingslanden een fatsoenlijke prijs krijgen voor hun werk. Dat helpt hen om geld te verdienen waardoor ze in staat zijn een zelfstandig bestaan op te bouwen. Door een eerlijke beloning zijn zij ook minder gevoelig voor prijsschommelingen op de wereldmarkt. Arbeiders krijgen een eerlijke beloning voor het werk dat ze doen.

 

Betere werkomstandigheden:

Fairtrade zorgt ervoor dat de dingen die je koopt niet door kinderen of door mensen onder dwang worden gemaakt. De arbeiders werken onder veilige en verantwoorde werkomstandigheden.

 

Goed voor de planeet:

Fairtrade houdt ook rekening met de natuur. Ze moedigen boeren aan om op een milieuvriendelijke en duurzame manier te werken en geen slechte chemicaliën te gebruiken. Dat is gezonder voor mens en aarde.

 

Bouwen aan gemeenschappen:

Een deel van het geld dat verdient wordt met fairtrade producten gaat naar projecten in de dorpen en steden waar de producten vandaan komen. Dat kan bijvoorbeeld gaan naar scholen, ziekenhuizen of wegen. Zo wordt de hele gemeenschap er beter van.

 

Goede kwaliteit:

Fairtrade spullen zijn niet alleen eerlijk, ze zijn vaak ook hartstikke goed gemaakt!

Geen massaproductie, maar een in de meeste gevallen handgemaakt product dat met zorg is gemaakt en hierdoor vaak uniek is. Een mooi product met een mooi verhaal.

 

Slim shoppen:

Door fairtrade te kopen, kan je echt iets goeds doen. Je maakt er echt een verschil mee! Je steunt de makers en je laat hiermee zien dat eerlijke en goede producten belangrijk voor je zijn.

 

Kortom, fairtrade producten kopen is niet alleen fijn voor jou, maar ook voor de mensen die ze maken en voor de wereld in het algemeen.

Zo kunnen we samen de wereld een beetje mooier maken.